1. NE POBEGNITE S KRAJA NESREČE

Zgodi se vam manjša prometna nesreča. Spregledali ste stoječe vozilo pred sabo in trčili vanj. Škoda res ni velika. Na prvi pogled ni nihče poškodovan. Kaj pa sedaj? Ali lahko kar odpeljete s kraja nezgode? Seveda je odgovor NE. Vedno morate preveriti, kako je z soudeleženci v nesreči, se pogovoriti z njimi in poklicati policijo. Če tega ne storite, ste avtomatsko obravnavani, kot, da ste pobegnili s kraja nezgode, kar pa se kaznuje z denarno kazijo najmanj 1.200€ in 18 kazenskimi točkami. To pa ni še vse: Celotno škodo boste morali kriti sami- ne samo na svojem vozilu, ampak tudi na vozilu, ki ste ga poškodovali, ne glede na to, kakšno zavarovanje imate. Zavarovalnica bo to škodo poplačala, od vas pa bo zahtevala, da ji povrnete denar za storjeno škodo v prometni nesreči.

2. POKLIČITE POLICIJO NA ŠTEVILKO 113

Veliko ljudi je prepričanja, da ni potrebno poklicati policije na kraj nesreče, če v prometni nesreči ni bil nihče poškodovan. Ne počnite tega, tudi če vam oseba na nasprotni strani deluje pošteno. Ko želite kasneje uveljavljati odškodnino za nastalo škodo, kaj kmalu lahko ugotovite, da oseba nima veljavnega zavarovanja, vi pa nimate morda pa niti pravih podatkov, ki vam je povzročitelj dal. Poleg tega pa se lahko zgodi, da v trenutku, ko se zgodi prometna nesreča, nihče ne čuti posledic. Drugi dan po nesreči pa čutite bolečine in poiščete zdravniško pomoč. Čeprav se sprva ne zdi tako, je bolje poklicati policijo in poročati o dogodku. Policijsko poročilo pomaga v postopku na zavarovalnici. Policijo pokličite takoj, ko se zgodi prometna nesreča, in sicer v primerih če:

3. IZPOLNITE EVROPSKO POROČILO

Prometno nesrečo je potrebno dokumentirati. Izpolniti je potrebno Evropsko poročilo, kjer se vpišejo vse potrebne informacije, ki jih potrebujete za uveljavljanje odškodnine za materialno škodo in telesne poškodbe. Seveda ne pozabite kontaktnih podatkov povzročitelja. Pomembno je, da si zapišete registrsko številko, model avtomobila in barvo. Lahko se zgodi, da vam povzročitelj poda napačne podatke zavarovalnice, tako lahko na podlagi registrske številke, barve in modela izsledite, kje je povzročitelj zavarovan. Če so bile prisotne priče, pridobite njihova imena in telefonske številke. V današnjem času imamo skoraj vsi že telefone s fotoaparati, zato tudi naredite nekaj fotografij tako kraja prometne nesreče kot tudi škode na vozilu. To vam utegne priti prav kasneje pri postopku na zavarovalnici.

4. NE IZGUBITE ŽIVCEV

Zgodila se je prometna nesreča, vam pa se mudi na pomemben sestanek. V tem trenutku smo jezni, čustveni, pretreseni, morda poškodovani, vsekakor razburjeni. A kljub temu ni pametno izgubiti živcev, še posebej pa se ne ujeziti na drugega voznika (niti, če je bil on kriv za nesrečo). Pomembno je, da drugega udeleženca vprašate, če je poškodovan in ali je vse v redu z njim. Ne krivite ga in ne vpijte nanj. To namreč ne bo ničesar popravilo in na splošno ne bo prineslo ničesar dobrega. Nekajkrat globoko vdihnite in ostanite mirni. Precej lažje boste ocenili situacijo in naredili vse potrebno za dokumentiranje dogodka, če boste ohranili mirne živce. Pomembno pa si je zapomniti tole: ob prometni nesreči nikar kar takoj ne recite, da je bila vaša krivda. Če to storite, priznate odgovornost za nesrečo, s tem pa odprete prosto pot kaznim in tožbam. Ostanite zbrani, prepričajte se, da je z vsemi udeleženimi vse v redu, bodite vljudni, a obenem se tudi zaščitite.

5. POMISLITE TUDI NASE

Izpolnili ste evropsko poročilo, mogoče tudi poklicali policijo na kraj nezgode, izmenjali ste si podatke z udeleženci. Kaj pa sedaj? Če je bila že sama prometna nesreča zadosti travmatična in težavna, pa navadno najtežji del šele sledi. Zato je pomembno, da uredite vse, kar je treba, vključno s pravno in medicinsko pomočjo. Ste bili v nesreči poškodovani? Čutite bolečine in se čudno obnašate? Če je temu tako, potem morate takoj poiskati medicinsko pomoč. Odškodninskih zahtevkov za telesne poškodbe nikar ne vlagajte sami, saj je potek zdravljenja glavni faktor pri višini odškodnine. Pri tem smo vam na voljo in vam izborimo najvišjo možno odškodnino. Pokličite nas na telefonsko številko 030 300 602 ali nam pišite na e-mail: info@prometnanesreca.com.

Prometna nesreča je neprijeten dogodek, ki si ga nihče ne želi doživeti. A če vseeno pride do nje, bo vse urejeno hitreje in lažje, če boste ob tem ohranili mirne živce in upoštevali zgornje nasvete. Želimo vam srečno in varno vožnjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *